Oorontsteking
Van een oorontsteking kun je flink last hebben. Met name de pijn is vaak heftig. Maar er zijn ook andere vervelende klachten.
Denk jij dat je een oorontsteking hebt? Hieronder kun je checken of de symptomen overeenkomen met wat je ervaart. Vervolgens bespreken we mogelijke oorzaken, en wat je (zelf) kunt doen.
Er zijn 2 soorten oorontsteking:
- middenoorontsteking (dan zit de ontsteking achter je trommelvlies, dit komt vooral bij kinderen voor)
- buitenoorontsteking (ook wel: ontsteking van de buitenste gehoorgangen of gehoorgangontsteking)
Hoe weet je of je oorontsteking hebt?
Hoe herken je een oorontsteking? Hoe voelt het? Wat zijn de symptomen en klachten? Hieronder vertellen we het.
- Pijn: je oren kunnen (flink) pijn doen bij een oorontsteking. Daarbij kun je een kloppend oor hebben. Ook kun je hoofdpijn krijgen doordat er vocht op je trommelvlies drukt. Uitstraling naar je kaak (kaakpijn) kan ook. Maar meestal straalt kaakpijn juist uit naar je oor.
- Jeuk: een ontstoken oor jeukt vaak. Probeer dan niet te krabben of peuteren: zo maak je wondjes, die voor nieuwe ontstekingen kunnen zorgen.
- Huidklachten: de huid van je gehoorgang kan schilferen en rood en dik worden.
- Gehoorverlies: bij een oorontsteking verdikt de huid in je gehoorgang. Dan zit je oor ‘dicht’ en kun je slecht horen. Dit veroorzaakt ook oorsuizen en/of een piep in je oor (tinnitus). Na de ontsteking herstelt dit normaal gesproken. Je kunt niet zomaar blijvend doof zijn na een oorontsteking.
- Vocht: soms komt er vocht uit je oor bij een oorontsteking. Veel mensen denken dat dit een loopoor is, maar dat is het niet. Die aandoening komt bijna alleen bij kinderen voor en heeft meestal een andere oorzaak.
- Duizeligheid: de verdikking van je huid kan ook op je evenwichtsorgaan drukken. Dan kun je ook duizelig worden bij een oorontsteking.
- Koorts: zoals bij iedere ontsteking, is koorts een veelvoorkomend symptoom bij oorontsteking.
- Misselijkheid: sommige mensen worden ook misselijk, wat in het ergste geval tot overgeven kan leiden. Vooral bij kinderen komt dit voor.
- Diarree: ook dit symptoom komt vooral bij kinderen voor.
Let op: je hoeft niet alle symptomen te herkennen. Hoe iemand een oorontsteking ervaart, kan sterk verschillen van persoon tot persoon.
Komt er bloed uit je oor? Dit is geen gangbaar symptoom van een oorontsteking. Bel direct je huisarts voor advies.
Wat is de oorzaak van een oorontsteking?
Hoe krijg je zo’n vervelende oorontsteking? Er zijn verschillende oorzaken mogelijk:
- Zwemmen en baden. Daar komt ook de term ‘zwemmersoor’ vandaan. Overigens kan het ook door douchen komen: alles waardoor er water in je oor blijft zitten.
- Wattenstaafjes. Als je een wattenstaafje gebruikt, kun je oorsmeer dieper je gehoorgang in duwen. Zo ontstaat een propje oorsmeer. Daarachter ontstaan vaak oorontstekingen.
- Verkoudheid. Een oorontsteking gaat (vooral bij kinderen) weleens gepaard met een verkoudheid. Tip: spoel je neus en holten schoon met een neusdouche en nasaal spoelzout. Zo raken de holten minder snel verstopt.
- (Te vaak) dragen van koptelefoons/oordopjes. Daardoor kan lucht niet (goed) bij je gehoorgang komen. Dat werkt ontsteking in de hand.
- Smalle gehoorgangen. Heb jij (opvallend) smalle gehoorgangen? Dan heb je van nature meer kans op een oorontsteking.
Wil je een oorontsteking (in de toekomst) voorkomen? Probeer dan bovenstaande oorzaken zo veel mogelijk weg te nemen. Dat kan in het geval van smalle gehoorgangen natuurlijk niet.
Wat te doen bij een oorontsteking?
Een oorontsteking is goed te behandelen. Soms is behandeling zelfs niet nodig: de meeste (klachten van) oorontstekingen duren niet langer dan 2 á 3 dagen. Tot die tijd kun je de ergste pijn bestrijden met paracetamol of ibuprofen.
Antibiotica is dan ook lang niet altijd nodig. Liever niet, zelfs. Die schrijft de huisarts alleen voor bij heftige gevallen.
Gaat het bij jou om een ontsteking van je buitenste gehoorgang? Dan kun je oordruppels zonder voorschrift gebruiken tegen de klachten. Daar lees je hieronder meer over.
Bij een middenoorontsteking hebben druppels géén meerwaarde.
Let op:
- Gaat je oorontsteking níet vanzelf over na een paar dagen? Ga naar je huisarts.
- Gaat je oorontsteking niet over na antibiotica zoals amoxicilline? Ga terug naar je huisarts.
- Maak je je om wat voor reden dan ook zorgen bij een oorontsteking (bij je kind)? Ga naar je huisarts.
OtoMel oordruppels tegen (klachten van) een oorontsteking van de buitenste gehoorgangen
OtoMel helpt als volgt bij een oorontsteking:
- Je huid krijgt een beschermlaagje tegen uitdroging, bacteriën en micro-organismen
- Je huid komt tot rust. Oppervlakkige wondjes (zoals door oorpeuteren) helen beter
- Symptomen als jeuk en schilfers worden verlicht
Dankzij deze werking heb je ook heb je minder kans op (nieuwe) infecties en ontstekingen. Ze helpen daarom ook goed om een oorontsteking te voorkómen.
Veelgestelde vragen over een oorontsteking
Gaat een oorontsteking vanzelf over?
Normaal gesproken wel: na 2 á 3 dagen moeten de ergste klachten voorbij zijn. Is dit bij jou of je kind niet zo? Soms duurt het langer: een week. Wil je zekerheid dat er niet iets anders is? Raadpleeg dan altijd je huisarts.
Mijn oorontsteking gaat niet over. Wat moet ik doen?
Denk je dat je oorontsteking te lang duurt? Bel dan altijd je huisarts voor advies.
Moet je met een oorontsteking naar de dokter?
In principe niet: een oorontsteking gaat normaal gesproken binnen een dag of 3 tot een week vanzelf over. De klachten kun je ondertussen bestrijden met paracetamol of oordruppels.
Maar zijn de klachten heel ernstig? Lijkt de ontsteking niet over te gaan? Ga dan wél naar de dokter.
Wat mag je wel en niet bij een oorontsteking?
Mag je met een oorontsteking…
• …zwemmen?
• …vliegen?
• …douchen?
• …sporten?
• …naar buiten?
In alle gevallen is het antwoord ‘ja’. Wees vooral bij kinderen wel voorzicht bij zwemmen. Voor de zekerheid kun je wachten tot de klachten weg zijn. Zorg er daarna voor dat het oor goed droog is.
Is een oorontsteking besmettelijk?
Een oorontsteking is alleen besmettelijk wanneer er vocht uit het oor komt. Als dit zo is, was dan in ieder geval elke keer goed je handen.
Is een oorontsteking gevaarlijk?
Een oorontsteking is slechts heel zeldzaam gevaarlijk. Normaal gaat het vanzelf over en hoef je je dus geen zorgen te maken. Ook niet bij kinderen. De klachten zijn vooral vervelend.
Maak je je toch zorgen, om wat voor reden dan ook? Vraag dan je huisarts om advies.
OtoMel oordruppels tegen een oorontsteking van de buitenste gehoorgangen
Gebruik OtoMel om de klachten bij een ontsteking van de buitenste gehoorgang te behandelen. Niet toepassen wanneer je een geperforeerd trommelvlies hebt door de oorontsteking.
Last van een oorontsteking van je gehoorgang? Verlicht de klachten met OtoMel honing oordruppels.